Storingen met Glock.
Welke storingen/problemen kun je allemaal met de Glock krijgen en hoe verhelp je ze? De meeste problemen zullen voorkomen bij getunede Glocks en bij herladen munitie. Ik ga er bij het maken van deze tabel vanuit dat het wapen goed schoon is zodat het daar niet meer aan kan liggen. Gebruik altijd je gezond verstand en ga niet prutsen aan je wapen als je niet weet waar je mee bezig bent.
De storinglijst zal aangevuld worden naar mate ik storingen tegenkom.
Glock kaboom
Er zwerven veel verhalen rond over ontplofte Glocks en zeker de 45 acp zou een beruchte kandidaat zijn.
Wat is nu waar en moet je echt bang zijn?
Ik heb er zelf veel naar gezocht en ben tot de conclusie gekomen dat in allerlei wapen zogenaamde Kabooms voorkomen. Blijkbaar is het interessant om de Glock wat meer in de schijnwerpers te zetten. Zodoende lees je wat vaker over de Glock.
Wat zijn de redenen van de beruchte kabooms?
1. Zelf herladen munitie. In veel gevallen zijn ze te veel, dubbel geladen of onderladen. Hier kan geen 1 pistool tegen.
2. Loden koppen in de standaard Glockloop.
Punt 1: houd altijd je hoofd bij het herladen, dit is geen hobby die je even tussendoor doet.
Je speelt met gevaarlijke krachten. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar, maar ook je medeschutter. Fouten zijn helaas nooit 100 % uit te sluiten, maar wel vaak te voorkomen. Je zult maar langs een figuur staan die voor de mooie vlammen “even” een paar grain meer in de huls doet.
Punt 2: de Glock heeft een polygoon loop, deze is niet geschikt voor loden koppen. Een polygoneloop heeft een bijna perfecte afdichting. Dit resulteert in hogere drukken, hogere snelheden. Doordat lood niet zoals tombac veerkrachtig is kan hij niet goed de vorm aannemen van de polygoneloop en laat zodoende een hoop lood achter. Door deze extreme vervuiling wordt de loop steeds nauwer. Daardoor zal de druk steeds meer oplopen evenals de snelheid. Hieronder een grafiek met testresultaten van een Glockloop icm loden projectielen.
Is met lood schieten veilig?
Hierboven kun je een grafiek zien die gebaseerd is op testresultaten in een .40 S&W loop.
De aanvangsdruk is 33.000 Psi. De maximale druk in de loop volgens fabriek is 35.000 Psi(35, Kpsi).
Je ziet dat na het gebruik van 100 loden koppen de maximale druk haalt die theoretisch mogelijk is voor die loop.
De hardheid van het lood maakt niet veel verschil in de drukopbouw.
Na 300 schoten is de druk toegenomen met +/- 40 % En ver boven de toegestane druk gekomen. Resultaat is dan zeer waarschijnlijk een Kaboom.
Hieronder staat een tabel met de snelheid vergeleken tov het aantal schoten.
Je ziet dat de snelheid door de drukopbouw ook flink toeneemt.
Antwoord is dus: Nee, met lood schieten in een polygoon loop is niet veilig. Als je na 100 schoten je loop goed schoonmaakt zullen de risico’s beperkt worden. Maar als je op zeker wilt spelen neem je volmantels.
Op de foto hieronder is een detail te zien van de kamer. Je ziet rechts een behoorlijke opening waar de huls niet ondersteund wordt. Hierdoor kunnen de befaamde glockbuikjes ontstaan.
[De onderste loop op de foto is een standaard Glock loop in 45Acp. De bovenste loop is een IGB aftermarket loop.]
Bij de meeste lopen word de hele patroon ondersteund, bij de Glock in 45acp/.40 S&W en 357 Sig is dit niet zo. De onderkant van de patroon word minder ondersteund dan bij andere (Glock)pistolen.
Als je nu slechte kwaliteit hulzen hebt of een zware lading, dan heb je een vergrote kans op een kaboom. Als de huls open scheurt is in het gunstigste geval alleen je patroonhouder eruit geblazen, in een minder geval blaast ie veel meer op.
Een ander “nadeel” is dat de hulzen uit een Glock na het afvuren niet of niet gemakkelijk meer in een ander pistool passen. De huls krijgt een buikje welke er meestal niet uit gesized wordt.
Ik ga hierboven uit van de ergste scenario’s, die niet veel voorkomen. Je leest er echter op diverse fora vanalles over, maar als je kijkt hoeveel patronen er verschoten worden en hoe vaak het fout gaat……. dan kun je met een gerust hart schieten. Ik heb me er niet bang door laten maken. Ik houd wel rekening met bovenstaande factoren en ik ga geen grenzen opzoeken.
Ik schiet sinds kort met een Glock 21 ,schiet prima maar er doet zich een probleem voor.
tijdens het afvuren ,als je dan de trekker iets te lang in de achterste stand hebt, om gebruik te maken van de korte reset blijft de slede open staan (schiet hij in de sledevangpal)
Als je de trekker snel laat terug komen doet hij het niet.
Is dit normaal voor de Glock, ik ben gewend aan dubbel action pistolen met trekkerstop.
Is dit een schuttersfout, of moet ik denken aan fout in het pistool?
Aangezien je ervaren glock 21 schutter bent,in welke hoek moet ik het zoeken?
Groeten, Bertus Kranenbarg
Dat is niet normaal nee. Je moet de trekker volledig naar achter kunnen halen en houden en dan moet het wapen gewoon cyclen. Daarna moet je de trekker weer naar voren kunnen laten gaan voor de korte reset. Is het wapen nieuw of is er al wat gespeeld met veren waardoor dit misschien een probleem is geworden?
Het is en bijna nieuw wapen, weinig mee geschoten.
Het is een gen.3 wapen.
Zover ik weet zijn er geen modificaties doorgevoerd.
Het heeft verder een fijne trekkerdruk en het ziet er prima uit.